سالهاست که معیار سواد چیزی بیشتر از توانایی خواندن و نوشتن معنی میشود؛ سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) ویژگیهایی را منتشر کرده است که نشان از باسوادی در هزاره سوم دارد:
- تحصیلات دانشگاهی داشته باشد.
- با زبان کامپیوتر آشنا باشد. (مهارتهای هفتگانه)
- یک زبان بینالمللی را بداند.
- سواد عاطفی داشته باشد. (توانایی برقرار کردن رابطه عاطفی با خانواده، دوستان و همسر)
- سواد ارتباطی داشته باشد. ( بتواند به شکل صحیح با تمامی اعضای جامعه ارتباط برقرار کند، آداب معاشرت را بداند)
- سواد مالی داشته باشد. ( توانایی مدیریت اقتصادی درآمد، پسانداز، سرمایهگذاری و مدیریت دخل و خرج را داشته باشد)
- سواد رسانهای داشته باشد. ( توانایی تشخیص رسانههای معتبر و صحت اخبار را داشته باشد)
- سواد آموزش و پرورش داشته باشد. (توانایی تربیت مناسب فرزندان)
البته انواع سواد دیگری نیز در این اطلاعیه از سازمان یونسکو مانند سواد سلامتی، سواد فرهنگی، علمی و … نیز منتشر شده که نشان میدهد وضع سواد ما در هر کدام از موارد یاد شده به چه صورت است.
علاوه بر موارد گفته شده، در برخی منابع دانستن و یا آشنایی با یک زبان موسیقی نیز از لازمههای باسوادی در عصر حاضر شناخته میشود.
با داشتن این معیارها آیا ما فرد باسوادی به حساب میآییم؟ آیا معیارهای سواد همین شکل باقی خواهد ماند؟
در زمانی که تکنولوژی و دانش بشر روزبهروز در حال پیشرفت است، مسلما منطقی نیست که معیار سواد ثابت و بدون تغییر باقی بماند!
در تعاریف جدیدی که نوابغ حاضر در مورد سواد گفتهاند، دانستن یک زبان برنامهنویسی است.
همگام شدن با این معیارهای جدید سواد، هدف ایجاد صلح و امنیت را دنبال میکند و باعث بالا رفتن زمینههای آموزشی، علمی، فرهنگی و تربیتی در سطح جهانی میشود.
خوشبختانه این مهارتها را میتوان در خانه و با مطالعه منابع مناسب و صرف هزینه کم آموخت و سطح سواد خود را ارتقا داد. فرصت را غنیمت بشمرید!
*پینوشت: مهارتهای هفتگانه شامل : IT (آی تی) : مفاهیم اساسی تئوری فناوری اطلاعات در حد مبتدی، Internet (اینترنت) : اطلاعات و ارتباطات (خدمات اطلاعاتی شبکه– اینترنت و ایمیل)، Windows (ویندوز) : آشنایی با ویندوز و نحوه استفاده از کامپیوتر و مدیریت فایل هاو …، word processing (ورد) : آشنایی با مفاهیم واژهپردازی و پردازش متن و شیوه به کارگیری این نرمافزار، Excel – spread sheets (اکسل) : آشنایی با مفهوم صفحات گسترده اکسل و نحوه کار با این نرم افزار، PowerPoint – presentation (پاورپوینت) : یادگیری نحوه ارائه مطالب و چگونگی انجام آن با استفاده از این نرمافزار، Access – Data base (اکسس) : آشنایی با بانک اطلاعاتی و مفهوم پایگاه داده و استفاده از آنها با استفاده این نرمافزار